Handige informatie als u de hond heeft geadopteerd

De eerste periode na adoptie

Natuurlijk is het heerlijk dat uw nieuwe gezinslid bij u in huis komt wonen. Houd er rekening mee dat voor de hond alles nieuw is. De hond heeft vaak kort of lang in het asiel gezeten. Soms komt de hond bij een opvanggezin vandaan. In alle gevallen zal de hond nog moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Vaak duurt deze wenperiode een maand of enkele maanden. De ene hond went sneller dan de andere hond, afhankelijk van wat hij heeft meegemaakt. Dit betekent dat hij in het begin ander gedrag kan laten zien dan na een paar weken. De meeste honden leren heel snel, zeker als er al andere honden aanwezig zijn.

In deze wenperiode is geduld en liefde natuurlijk erg belangrijk. De hond wil niets liever dan het de baas naar de zin maken. U zult de hond natuurlijk ook moeten leren kennen.

Het is prettig als u de eerste dagen dat de hond is gekomen wat meer thuis bent dan anders.

  • De hond kan in het begin nog onzindelijk zijn. Straffen heeft dan geen enkele zin, belonen en regelmatig naar buiten gaan wel. Op het moment dat de hond zijn behoefte buiten doet is het goed hem te belonen hiervoor.
  • De meeste honden hebben langere tijd in een kennel/asiel gezeten. Ze zijn niet gewend aan lange wandelingen. Het is belangrijk hun conditie weer op te bouwen.
  • Als de hond aankomt kan het zijn dat hij diarree heeft. Vaak is hij dan niet ziek, maar moet hij wennen aan nieuw voer en een ander klimaat. Bouw de hoeveelheid eten langzaam op. Bij diarree en overgeven kan het helpen om de hond een paar keer gekookte witte rijst te geven met wat gekookte sperziebonen. Dit neutraliseert de maag en darmen weer.
  • Sommige honden mogen wat meer gewicht krijgen, andere honden mogen wellicht wat gewicht verliezen. In alle gevallen is het belangrijk dit geleidelijk te doen.
  • Het kan voorkomen dat de hond het in het begin moeilijk vindt om alleen te zijn. Bouw het alleen zijn langzaam open en zorg voor speeltjes, zoals een Kong of een knuffel.
  • Als u de hond ophaalt, neem dan een extra riem mee. Met deze riem kunt u de hond vastmaken in de auto, bijvoorbeeld aan de hoofdsteun van de achterbank. Op die manier kan hij niet de hele auto door en u voorkomt ermee dat de hond uit de auto springt als u bij aankomst de deur open doet.
  • Als de hond aankomt, neemt onze vrijwilliger een veiligheidstuig voor uw hond mee. Wij vragen u om een normale halsband en twee lijnen mee te nemen. De hond is dan dubbel aangelijnd en mocht de halsband dan losschieten of over de kop glijden, heeft de hond het tuig nog om. Denk niet te snel dat dit een overdreven maatregel is. Er lopen wekelijks nog honden weg die net bij hun nieuwe baas zijn aangekomen. Door alle nieuwe indrukken kan de hond eerder schrikken dan normaal en zich loswringen uit een normaal tuig. Het veiligheidstuig kunt u bij ons kopen of lenen zolang het nodig is. 
  • Laat de hond de eerste tijd uit aan een gewone riem. Hoe fijn het ook lijkt om hem de ruimte te geven aan een uitrolriem, doe het alstublieft niet. In het begin kan de hond nog schrikken van onverwachte geluiden en een ruk aan de riem geven. Als de houder van de uitrolriem uit uw handen schiet, klettert hij achter de hond aan die hiervan nog eens extra schrikt en in paniek weg kan rennen. Doordat de houder achter de hond aan blijft gaan, denkt de hond dat hij nog steeds achtervolgd wordt en zal verder weg rennen dan met een normale riem. Bovendien heeft u bij een normale riem de mogelijkheid om de lus om uw pols te slaan, waardoor deze minder snel uit de handen zal schieten.
  • Hou in het begin alle ramen en deuren gesloten zodat de hond niet weg kan lopen. Denk niet te snel dat de hond niet tussen uw benen door kan glippen want ook dit gebeurt helaas nog regelmatig.
  • Bevestig een naamplaatje aan de halsband van de hond of schrijf uw telefoonnummer erop met watervaste stift voor het geval de hond eens wegloopt. U bent dan als eigenaar snel terug te vinden.
  • Mocht de hond toch weglopen, neem dan zo snel mogelijk contact met Dierensteun La Vida op. Wij kunnen u helpen met tips, zoeken etc.
  • Daarnaast is het zaak om een vermissing van de hond aan te melden bij:
    • de politie, zij hebben een zoeksysteem voor vermiste en gevonden dieren
    • Amivedi, een zoeksysteem voor vermiste dieren
    • de plaatselijke dierenambulance
    • het plaatselijke asiel
    • op Facebook, de site: Waar is mijn Angel? Een groep mensen die helpt met raad en daad.

Op vakantie met de hond

Na de gewenning draait de hond als nieuwe huisgenoot mee in het gewone leven. En misschien wilt u dan ook weer op vakantie en uw nieuwe vriendje gezellig meenemen?

Let er op dat verschillende landen binnen Europa stengere eisen hebben voor het vervoer en verblijf van honden dan Nederland. Zo is de rabies enting altijd verplicht als u de grens over gaat, maar voor sommige rassen gelden ook eisen die niets met gezondheid te maken hebben. Voor honden die "look a likes" zijn van Stafford of pittbulls gelden bijvoorbeeld ook strenge eisen in bepaalde landen. Maar ook grotere honden zoals de Mastin voldoen aan de beschrijving van verboden honden in sommige landen.  Informeer u goed voordat u op reis gaat en voorkom problemen. Bij een controle kan een hond zelfs in beslag genomen worden en dat risico wilt u natuurlijk niet lopen.

Een handige link over invoerregels hebben wij gevonden op de site van Dogsincluded : http://www.dogsincluded.nl/  Klik op invoerregels voor alle eisen en bijzonderheden per land.